Vuoden Vaikuttavuusteko -kilpailu 2023 alkaa

Vuoden vaikuttavuusteko -kilpailuilla Vaikuttavuusseura ry haluaa nostaa esiin niitä asioita, toimia, innovaatioita ja onnistumisia, joilla edistetään sosiaali- ja terveydenhuollon vaikuttavuutta Suomessa. Tarkoitus on herättää valtakunnallista vaikuttavuuskeskustelua ja erilaisin esimerkein tehdä konkreettiseksi, miten vaikuttavuutta parannetaan tuloksellisesti. Vaikuttavuudella tarkoitamme ensisijaisesti palvelun asiakkaalle tai potilaalle aikaansaamaa hyötyä esim. hyvinvoinnissa, toimintakyvyssä tai terveydessä.

Kategoriat

Vuonna 2023 kilpailussa on kolme kategoriaa:

  • Palvelut: Miten palveluiden kehittämisellä on saatu aikaan parempaa vaikuttavuutta? Kategoriassa painotetaan sitä, miten asiakkaan tai potilaan saamat paremmat tulokset on todennettu ja millaisia tuloksia on saavutettu.
  • Toimintakulttuuri: Miten vaikuttavuusperustaista johtamista tai kehittämistä on edistetty? Tässä kategoriassa kiinnitetään huomiota erityisesti kulttuurin laajaan leviämiseen tai pysyvyyteen toiminnassa.
  • Yhteiskunta: Vaikuttavuuden kehittämisellä voidaan saavuttaa myös yhteiskunnallisia hyötyjä, kuten itsenäistä kotona pärjäämistä, työllistymistä tai sairauspoissaolojen vähenemistä. Tässä kategoriassa korostuu yhteiskunnallisten hyötyjen näkökulma.

Palkinto

Vuoden vaikuttavuusteko -palkinto myönnetään vuosittain joulukuussa. Yhteistyökumppanina toimii Mediuutiset. Vuoden vaikuttavuusteko -palkittujen kehittämistyötä nostetaan esiin mediassa ja vaikuttavuusverkostoissa. Vuoden vaikuttavuusteon tekijä(t) kutsutaan pitämään aiheesta esitys alan merkittävään tapahtumaan, esimerkiksi Kansalliseen vaikuttavuusseminaariin. 

Haku

Vuoden vaikuttavuusteko julistetaan haettavaksi 31.8., ja hakuaikaa on 29.9. asti. Voit ilmoittaa teon valitsemaasi kategoriaan, mutta raati voi myös ohjata hakemuksen parhaiten sopivaan kategoriaan.

Ensimmäisen vaiheen haku tapahtuu täyttämällä lomake, jossa toiminnan kehittämistä kuvataan vastaamalla seuraaviin kysymyksiin: 

Kategoriat: Palvelut ja Yhteiskunta

  1. Mitä vaikuttavuusteolla pyrittiin muuttamaan ja miksi?
  2. Mitä tuloksia ja vaikuttavuutta saavutettiin? Kuvaa muutosta myös valituilla vaikuttavuusindikaattoreilla.
  3. Miksi juuri tämä pitäisi valita Vuoden vaikuttavuusteoksi 2023?

Kategoria: Toimintakulttuuri

  1. Mitä keinoja kulttuurin kehittämisessä käytettiin?
  2. Ketkä tai mitkä olivat kehittämisen avaintekijöitä?
  3. Miten laajalle vaikuttavuusperustainen kulttuuri on levinnyt ja miten se ilmenee toiminnassa?
  4. Miksi juuri tämä pitäisi valita Vuoden vaikuttavuusteoksi 2023?

Huom. Hakulomakkeeseen pitää täyttää myös ilmoittajan nimi, ehdotettu palkinnonsaaja (yksikkö/porukka/tiimi/henkilö) sekä näiden yhteystiedot.

Hakulomakkeeseen ei lisätä liitteitä, mutta mahdollisia linkkejä voi laittaa tekstin yhteyteen. Hakulomake on saatavilla osoitteessa https://forms.gle/rdswDG3WmEh4SVAG9 hakuajan puitteissa, eli 29.9. klo 23.59 asti. 

Toiseen vaiheen hakijat valitaan ensimmäisen vaiheen hakijoiden joukosta.

Valinta

Vuoden vaikuttavuusteon valinta on kaksivaiheinen. Vaikuttavuusseuran tapahtumajaosto arvioi ensimmäisen vaiheen hakemukset 10.10.2023 ja tulokset ilmoitetaan osallistujille pian tämän jälkeen.

Toinen vaihe toteutetaan 3.11.2023 mennessä, ja siinä pyydetään tarkempia kuvauksia jatkoon päässeistä hakemuksista. Parhaat hakemukset kootaan valintaraadille, johon kuuluu edustajia politiikasta, terveysalalta, sosiaalialalta, tutkimuksesta ja yrityksistä. Vuonna 2023 valintaraadin puheenjohtajana toimii Paula Risikko. 

Vuoden vaikuttavuusteko 2023 perusteluineen julkistetaan 12.12.2023 Mediuutisten vaikuttajagaalassa Helsingissä.

Leave a comment