Hukka sotessa näkyväksi – ammattilaiset nostavat esiin mm. lääkärinlausunnot, todistukset, reseptien uusinnan ja ajokorttitarkastukset

Vaikuttavuuden hukkajahti -ideakilpailu tuotti lähes 300 ehdotusta sote-ammattilaisilta sosiaali- ja terveydenhuollosta löytyvistä vaikuttamattomista tai vähähyötyisistä toimista. Kilpailun järjesti Vaikuttavuusseura ry 2.5.–19.5. ja parhaat ehdotukset palkittiin 12.6. Helsingissä.

Vaikuttavuuden hukkajahti -ideakilpailun taustalla oli kerätä ideoita sosiaali- ja terveydenhuollosta löytyvistä vaikuttamattomista tai vähähyötyisistä toimista, joista tulisi luopua kokonaan tai joita pitäisi hoitaa huomattavasti kevyemmin tai toisella tavoin – esimerkiksi sote-sektorin ulkopuolella. Aiheesta on viime aikoina keskusteltu esimerkiksi Helsingin sanomien mielipidepalstalla (Raudasoja 17.4.2023 ja Patja ym. 22.4.2023).

Kilpailuun tuli yhteensä 289 ehdotusta, jotka luokiteltiin seuraaviin kategorioihin: Lausunnot ja todistukset (68), Tarkastukset (27), Reseptit ja lääkitys (34), Lähetteet ja kirjaaminen (21), Ajanvaraus, hoidon tarpeen arviointi (13), Kontrollit, seulonta (11), Roolitukset ja työnjako (22) sekä Järjestelmä ja kehittäminen (10).

Kilpailun perusteella professori Kristiina Patja ja apulaisprofessori Paulus Torkki Helsingin yliopistosta nostavat työryhmän kanssa esiin seuraavia suosituksia: 1) Valtaosa lausunnoista on turhia ja pyrittävä poistamaan tai korvaamaan digitaalisesti olemassa olevalla tiedolla. Myös erilaiset todistukset ovat useissa tapauksissa tarpeettomia. 2) Pitkäaikaisiin ja pysyviin tiloihin liittyy todistelua ja reseptien uusimista, mikä pääosin ei tuota arvoa. Uusimisvälejä pitäisi pidentää tai niistä luopua. 3) Ajokorttitarkastuksista tulee pääosin luopua. 4) Lääkehoito tulee uudistaa siten, ettei lääkärin tarvitse ottaa kantaa sellaisiin asioihin, jotka esim. lääke- tai hoitoalan muu asiantuntija osaa suoraviivaisesti päättää. 5) Tulee luoda osallistavat rakenteet palveluvalikoiman jatkuvaan kehittämiseen.

”Ehdotusten lukeminen oli pysäyttävää. Lääkärien työhön on kerrostunut aikojen kuluessa erilaisia todistuksia ja lausuntoja, jotka ovat voineet olla paperikaudella järkeviä, mutta digiajassa iso osa lähinnä hukkatyötä. Jos meillä kerran on pulaa lääkärien työpanoksesta terveydenhuollossa, niin miksi emme vapauta työaikaa potilaan kohtaamiseen lausuntorumban sijaan”, kommentoi Patja.

Arviointiraati valitsi kolme ehdotusta palkittavaksi. Palkitut ehdotukset koskevat lääkärin todistusten ja lausuntojen tarjoamisesta ilmaiseksi tai alle tuotantokustannusten (Tero Kujanpää), lääkemääräysten (eli reseptien) uusimista kun kyse on pysyvästä lääkityksestä (Magnus Tötterman) ja ruoan tarjoilua vuodeosastolla vuodepaikan sijaan osaston ruokasaliin (Antti Siiki). Kaikki kilpailussa saadut ehdotukset välitetään tulevan hallituksen tiedoksi sekä hyvinvointialueille.

Vaikuttavuusseura kiittää kaikkia ehdotuksen jättäneitä ja onnittelee voittajia!

Lue lisää tuloksista.

Palkitut ehdotukset:

Lääkärin todistusten ja lausuntojen tarjoamisesta ilmaiseksi tai alle tuotantokustannusten tulisi luopua.

Suomeen on muodostunut monille elämän alueille käytäntöjä pyytää lääkärin todistuksia ja lausuntoja mitä erilaisimmista asioista. Sairaus ja terveydentila on otettu perusteeksi erilaisten etuuksien, alennusten, erivapauksien, oikeuksien, velvollisuuksista vapautusten ym. myöntämisessä korostuneen laajasti. Ja tällaisten arviointiin usein pyydetään lääkärin lausuntoa. Osa näistä tarpeista on perustellumpia kuin toiset, joissa lääkärin lausunnon lisäarvo on kyseenalainen, ei lisää oikeudenmukaisuutta tai ei ole käytännössä lääketieteellisesti arvioitavissa. Osa ei toimi nykyisessä järjestelmässä, jossa lääkäri ei useinkaan tunne potilasta pitkäaikaisesti. Digitaaliset työskentelymuodot ovat vain korostaneet toiminnan typeryyttä, kun etävastaanotoilla saatetaan todistaa vieraan potilaan terveydentilastaan kertomia asioita. Kuinka henkilökohtaisesti tutkimatta voi mitään todistaa? Toisaalta vastaanotolle kutsumalla saatetaan olla yhtä lailla potilaan kertoman varassa, jos asia sellainen, ettei siinä käytettävissä keinoin selkeitä objektiivisia löydöksiä olekaan. Miksi tällaisia lausuntoja silti pyydetään? Asiat ja vastuut on tosinaan liian helppoa ulkoistaa lääkärille.

Terveydenhuoltolain 22 §:n mukaan hyvinvointialue on velvollinen huolehtimaan siitä, että sen asukas tai terveyskeskuksen potilas saa terveydentilaansa koskevan todistuksen tai lausunnon silloin, kun todistuksen tai lausunnon tarve perustuu lakiin, taikka on asukkaan tai potilaan hoidon, toimeentulon, opiskelun tai muun vastaavan syyn kannalta välttämätöntä. Muissakin asioissa vastaanotolle hakeutumiseen vaikuttavana tosiasiallisena syynä on toisinaan toive/tarve lausunnosta.

Hoitoon, kuntoutukseen tai lääkekorvaukseen liittyvistä lausunnoista ei peritä palkkioita hyvinvointialueilla lainkaan. Muistakin lausunnoista peritään vain enintään 51,5 euron palkkio ja ajoterveyteen liittyvistä enintään 61,8 euron palkkio hyvinvointialueilla. Lausunnot ovat siis usein ilmaisia tai tuotantokustannuksia edullisempia potilaille julkisella sektorilla. Lausuntojen pyytäjä joutuu vai harvoin maksamaan mitään pyytämästään asiantuntijan selvityksestä. Siksi sellaista on helppo pyytää ja vaatia.

Esitän, että ilmaisista lausunnoista julkisella sektorillakin luovuttaisiin ja sen sijaan mahdollistettaisiin periä kaikista lausunnoista vähintään tuotantokustannuksia vastaava maksu. Osassa tarpeellisista lausunnoista voisi olla tarve tai oikeudenmukaisuuden vaade potilaan saada lausunnon kustannukset korvattua lausunnon pyytäjän toimesta. Voi siis vaikuttaa jossain kohdin hassulta rahan siirtelyltä valtion budjetin momentilta toiselle, mutta olennaista olisi vaikutus asenteisiin lausuntoja kohtaan. Se ei ole itsestään ja ilmaiseksi tuleva paperi, vaan asiantuntijalausunto, jonka tuottaminen maksaa ja vie asiantuntijan työpanosta muusta toiminnasta ja siitä täytyy olla tuotantokustannukset ylittävää lisähyötyä, että sellaista kannattaa pyytää. Vähitellen huomattaisiin, että ihan kaikessa nykyisin koetussa tarpeessa lausuntoa ei tarvitakaan.

Ehdotuksen tekijä: Tero Kujanpää

Lääkemääräysten (reseptien) uusiminen, kun kyse on pysyvästä lääkityksestä.

Lääkemääräysten uusimista pidetään yleisesti kontaktipisteenä, jolla varmistetaan, ettei potilaan kontakti terveydenhuoltoon lakkaa. Mahdollisista määräaikaistarkastuksista/kontrolleista tulisi huolehtia muilla tavoin, kuin lääkkeiden loppumisen kautta.

Lääkemääräyksen voi muuttaa/mitätöidä jo nyt.

Ehdotuksen tekijä: Magnus Tötterman

Vuodeosastoilla ruoan tarjoilu vuodepaikalle.

Osastolla oma ruokasali, jossa potilas aktivoituu ja mobilisoituu itse hakemaan ruokansa (toki olettaen, että kunto riittää = kävelykyinen potilas)

Ehdotuksen tekijä: Antti Siiki

Katso kaikki Hukkajahtiin jätetyt hukkaehdotukset täältä.

Katso julkistustilaisuuden tallenne täältä.

Esitykset:

Riitta Aejmelaeus

Aleksi Raudasoja

Katso myös Hukkajahtiin saamamme muut kehitysideat.

2 thoughts on “Hukka sotessa näkyväksi – ammattilaiset nostavat esiin mm. lääkärinlausunnot, todistukset, reseptien uusinnan ja ajokorttitarkastukset

Leave a comment