Vuoden vaikuttavuustekoja palkittiin neljässä kategoriassa

Vuoden vaikuttavuusteko 2021 -palkinnot jaettiin 7.12. Mediuutisten 100 vaikuttajaa -juhlassa. Vaikuttavuustekoja palkittiin neljässä kategoriassa: Vaikuttavuusteko-kategoriassa palkittiin THL:n ja sairaanhoitopiirien Kansallinen tehohoidon koordinaatio pandemian aikana, organisaatiotason Vaikuttavuuskulttuuritekona palkittiin Pirkanmaan sairaanhoitopiiri kokonaisuudessaan, Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden tekona Diakonissalaitoksen Vamos sekä Akuutin ratkaisutarpeen vaikuttavuustekona Duodecimin Koronavirustaudin oirearvio. Lisäksi Vamos-nuortenpalvelun vaikuttavuustutkimus sai arviointiraadin erityismaininnan.

Arvointiraati arvioi Vuoden vaikuttavuustekoa Kansallinen tehohoidon koordinaatio pandemian aikana seuraavasti: Tehohoidossa on vuodesta 1994 tehty peräänantamatonta työtä THL:ssä ja sairaanhoitopiireissä koko erikoisalan kattavan laaturekisterin luomiseksi. Tämä työ on nostanut suomalaisen tehohoidon maailman kärkeen. Laaturekisteriä hyödyntäen on pandemian oloissa luotu viranomaisille ja kansalaisille reaaliaikainen tilannekuva tehohoidosta ja sen kuormituksesta sekä koronapotilaista. Aiemmin vertaiskehittämiseen käytetty tieto on saatettu kansallisen päätöksenteon tueksi ja näin on luotu merkittävää yhteiskunnallista arvoa. 

Toimialalla on yhteistyössä ja pitkäjänteisesti kehitetty erikoisalan hoitoteknologiaa ja korkeaa osaamista sekä tutkimusta ja modifiointia hyödyntävä, omavalvontaan panostava toimintamalli. Myös kirjaamisen laatu ja sen seuranta ovat parantuneet. Teko uskaltaa esimerkillään näyttää vaikuttavuuden arvioinnille ja vaikuttavien ratkaisujen implementoinnille suuntaa asettamallaan itsensä alttiiksi arvioinnille ja vertaisarvioinnille useissa kanavissa. Pitkällisen kehitystyön pohjalta tehohoito kykeni vastaamaan nopeasti ja tehokkaasti koronapandemian tuomiin vaatimuksiin.

Organisaatiotason kategoriassa palkittiin Vaikuttavuuskulttuuritekona Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (PSHP) kokonaisuudessaan sisältäen yhteensä neljä kilpailuehdotusta: PSHP:n vaikuttavuusohjelma, Tahdistimen elinkaarimalli, Silmäsairaanhoidon uudistaminen ja Iäkkäät syöpäpotilaat. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin vaikuttavuusohjelman kohteena on koko sairaanhoitopiirin organisaatiota koskevalla ja sen läpileikkaavalla vaikuttavuusohjelman rakentamisella pyrkimys käynnistää ja edistää laaja toimintakulttuurin muutos. Hankkeessa on pystytetty vuoden 2021 aikana systemaattiset rakenteet vaikuttavuuden johtamiseen koko organisaatiossa. Tietojohtamista, tiedon hyödyntämistä, sen visualisointia ja raportointia on saatu kehitettyä. Kliiniset toimialueet ja niiden sisällä olevat vastuualueet ovat organisoituneet vaikuttavuuden johtamisen ja kehittämisen osalta ja rakentaneet yhteistä vaikuttavuuden konseptia tietojohtamisen tuella. PSHP:ssä on onnistuttu juurruttamaan vaikuttavuuteen perustuvan toimintakulttuurin, jonka tulokset näkyvät useissa hankkeissa. Kautta linjan toiminnassa pyritään vaikuttaviin ratkaisuihin, jotka on viety käyttöön ja onnistuneesti juurrutettu pysyvään toimintaan tulevaisuuteen katsovalla tavalla.

Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden teko -kategoriassa palkittiin Diakonissalaitoksen VAMOS-hanke ja arviointiraadin erityismaininnalla myös Vamos-nuortenpalvelun vaikuttavuustutkimus. Syrjäytyminen on merkittävä yhteiskunnallinen haaste. Vamos-nuortenpalvelulla on pyritty saattamaan syrjäytymisen riskissä olevia nuoria työllisyys- tai koulutuspolulle. Vamos-toiminnan vaikuttavuutta on selvitetty määrällisen ja laadullisen tutkimuksen keinoin Itlan kanssa. Määrällisessä tutkimuksessa käytettiin vertailuryhmänä THL:n Kansallinen syntymäkohortti 1987 -rekisteriaineistoa. Tutkimustulosten mukaan Vamos-nuoret siirtyivät verrokkeja useammin opiskelemaan ja työelämään – pitkäaikaistyöttömien osuus taas väheni verrokkeja enemmän. Laadullisella tutkimuksella selvitettiin vaikuttavuuden mekanismeja ja koettua vaikuttavuutta. Vamos-toiminnalla on suurta yhteiskunnallista merkitystä ja toiminnan ansiokkuutta lisää vaikuttavuuden selvittäminen monipuolisilla tutkimusasetelmilla. Hanke on edelläkävijä integroidessaan vaikuttavuuden arvioinnin sosiaalipalvelujen toimintaan. Hankkeella on onnistuttu tuottaa selkeää näyttöä resursseja kaipaavalle alueelle, jolla tähän asti on ollut niukasti tutkittua tietoa vaikuttavuudesta tai sen tasosta ja ulottuvuuksista.

Akuutin ratkaisutarpeen vaikuttavuusteko -kategoriassa palkittiin Koronavirustaudin oirearvio. Kustannus Oy Duodecim yhteistyössä DigiFinlandin ja THL:n kanssa laatima koronavirustaudin oirearvio laadittiin viiden päivän kuluessa maaliskuussa 2020. Tavoitteena oli vähentää terveydenhuollon kuormitusta ja säästää pandemian oloissa resursseja kriittisen tärkeään työhön. Jo ensimmäisen vuorokauden aikana oirearvioita oli käytetty yli 100 000 kertaa ja sairaanhoitopiireissä raportoitiin pienentyneitä koronaan liittyviä yhteydenottoja. Vuoden 2021 lokakuuhun mennessä oirearvioita on käytetty yli 3 miljoonaa kertaa. Helsingissä oirearvion on arvioitu säästäneen merkittävän määrän hoitajien työpanosta ja valtakunnallisesti säästöjä lienee saavutetun samassa suhteessa.  Oirearvio on toimijoiden erinomaiseen osaamiseen ja tutkittuun tietoon perustuva hanke, jolla kyettiin lähes reaaliaikaisesti ja pienillä voimavaroilla luomaan valtakunnallisesti tärkeä väline vähentämään pandemian aiheuttamaa terveydenhuollon lisäkuormitusta. Oirearvio on akuuttiin tilanteeseen sekä korkeaan tarpeeseen kehitetty vaikuttavaksi osoitettu ratkaisu, joka on monistettavissa sekä skaalattavissa muillekin alueille.

Vuoden vaikuttavuusteko -kilpailussa 34 ehdotusta, arviointiraati arvioi 15 ehdotusta

Vuoden vaikuttavuusteko 2021 -kilpailuun jätettiin määräaikaan mennessä 34 ehdotusta, joista esikarsinnan jälkeen arviointiraati arvioi yhteensä 15 kilpailuehdotusta. Arviointiraatiin kuuluivat Paula Risikko (pj), Timo Seppälä (sihteeri ja raadin jäsen), Antti Malmivaara, Terhi Laine, Janne Martikainen, Anna-Kaisa Parkkila, Riitta Aejmealeus ja Seppo Ranta. Arviointiraadin jäsen ei osallistunut päätöksentekoon, jos oli jäävi arvioimaan kyseistä ehdokasta. 

Kukin kilpailuehdotus tarkasteltiin yksityiskohtaisesti käyttäen sekä kvantitatiivisia että kvalitatiivisia mittareita. Raati arvioi yksityiskohtaisesti ja huolellisesti jokaisen ehdotuksen ja päätyi yksimielisesti palkittavien ehdotusten valintaan arvioimalla vaikuttavuustekojen eri puolia. Arvioinnin alkuvaiheessa raati huomasi vaikuttavuustekojen eroavan toisistaan huomattavasti vaikuttavuusteon oleellisten ulottuvuuksien suhteen. Sen vuoksi raati päätyi neljään palkittavaan kategoriaan: Vaikuttavuuskulttuuriteko (organisaatiokategoria), Vaikuttavuusteko, Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden teko sekä Akuutin ratkaisutarpeen vaikuttavuusteko.

One thought on “Vuoden vaikuttavuustekoja palkittiin neljässä kategoriassa

Leave a comment